Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923, bulunuşundan hemen sonra İmparatorluk topraklarına ulaşan fotoğrafın 1839 ile 1923 yılları arasındaki serüvenini anlatıyor. Engin Özendes, bir yandan Osmanlı toplumunun fotoğrafa ve fotoğrafçılığa yaklaşımını, geleneklerine bağlı Osmanlı sultanlarının, 19. yüzyılın bu yeni buluşuna gösterdikleri ilgiyi; hatta fotoğrafçılık mesleğini sürdürenlere verdikleri desteği anlatırken, mekândaki ve toplumdaki değişimi her biri tarihi belge niteliği taşıyan fotoğraflarla dönemin sosyal yaşamını da gözler önüne seriyor. Bir belge olarak gelecek kuşaklara ışık tutacağına inandığı kitabında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde çalışmış olan fotoğrafçıların ayrıntılı bir listesini de veren Engin Özendes Türkiye'nin fotoğraf geçmişini tanımak, araştırmak isteyenlere, Ortadoğu fotoğrafıyla ilgilenenlere de çok önemli bir başvuru kaynağı sunuyor. Geçmişi günümüze taşıyan çok değerli fotoğraflardan oluşan Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923, geniş bir coğrafyada fotografçılığın maceralarını anlatırken merak uyandıran pek çok soruya da yanıt veriyor:“İslam dininin etkin olduğu Osmanlı milletler topluluğunda, Müslüman sultanların saraylarına fotoğrafın kolaylıkla girebilmesinin ve hatta onlardan destek görmesinin, fotografçıların ödüllendirilmesinin gizemi neredeydi?”“Sokaklarında kar gibi beyaz yaşmaklarıyla gezen zarif Müslüman kadınların, kırmızı fesli Osmanlı erkeklerinin gözleri, değisik bir ülkeyi tanımak için gelmis şık Batılı kadınların ve erkeklerin bakışları, nasıl bir dünyayı izlemisti bu Doğu kültürü yaşamında?”“Orient'in İncisi; bugün dünyada en fazla değisiklige uğramıs kent İstanbul… Ve bu kentin en karışık milletleri barındıran caddesi Péra nasıl bir yaşama tanık olmuştu?”
Engin ÖZENDESHakkında
Bursa'da dünyaya gelen Engin Özendes, Bursa Ticaret Lisesi'nden sonra İstanbul Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenim gördü. 1976-81 yılları arasında sahibi olduğu aylıkYeni Fotografdergisinin, 1978 ve 1980 yıllarında da yine sahibi olduğuTürk Fotoğraf Yıllığı'nın yazı işleri müdürlüklerini yaptı. 1976 yılında Türk fotoğraf tarihi ile ilgili araştırmalarına başladı. Bu yıldan itibarenMilliyet Sanat, Hürriyet Gösteri, Cumhuriyet, Yeni Yüzyılgibi birçok gazete, dergi ve ansiklopedide fotoğraf üzerine yazıları yayımlandı.Sébah & Joaillier'den Foto Sabah'a: Fotografta Oryantalizm, Photography in the Ottoman Empire 1839-1919, Photographer Ali Sami 1866-1936, Türkiye'de Fotoğraf, Abdullah Freres Osmanlı Sarayının FotografçılarıEngin Özendes'in kitaplarından bazılarıdır. Çok sayıda TV programı yapan, yurt içinde ve dısında kisisel sergiler açan, düzenleyen Özendes, pek çok yarısmaya da jüri üyesi olarak katkı sağlamıştır. Fotoğraf araştırmaları nedeniyle, 1990'da Federation Internationale de L'Art Photographique (FIAP) tarafından kendisine Excellence FIAP (ESFIAP) unvanı verilmiştir.
Bu Ürünü Nasıl Buldunuz ?
Ürün İadesi veya Değiştirme Süreci
Sevgili okurlarımız,
Türkiye'nin Mimarlık, Mühendislik, Kültür, Sanat ve Tasarım alanlarında uzman kitabevi YEM Kitabevi'nden satın almış olduğunuz ürünleri aşağıdaki koşullarla iade edebilirsiniz.
İade halinde ürün veya ürünlerin tahrip edilmemiş, kullanılmamış veya orijinal durumunun bozulmamış olması gerekir.
Ambalaj malzemesi eksik veya tahrip olmuş, kullanılmış ürünlerin iadesi kabul edilmemektedir.
İade edilecek ürün veya ürünler ile ilgili faturanın aslı da gönderilmelidir; aksi durumda iade kabul edilmez. İadesi yapılacak ürünlerde iade-gönderme kargo ücreti alıcıya aittir.
Değiştirme işleminde ise iade-gönderme kargo ücreti alıcıya, tekrar gönderme ücreti YEM Kitabevi'ne aittir.
İade edilen ürün, kargo'da bozulmayacak şekilde yeniden paketlenmelidir; ambalajında bozulma veya ürünün tekrar satılmasını engelleyecek durumlarda iade işlemi uygulanmaz.Ürün iadesi süreci belirtilen koşullar altında başarılı olmuş ise iade bedeli 3 işgünü içerisinde tahsilat yönteminin benzeriyle geri ödenir.
İade etme sürecinde önemli unsurlar:
1) İade etmeyi düşündüğünüz ürünü, aslına benzer şekilde ambalajlayınız.
2) Satın alma sürecinde size verilen fatura ile birlikte geri gönderiniz. İade sürecinde gönderme kargo ücreti alıcıya aittir.
3) İade edilen ürünlerle ilgili geri ödeme üç (3) işgünü içerisinde yapılır; farklı bankalardan dolayı (EFT süresi) bu süre biriki gün uzayabilir.
Değiştirme sürecinde önemli unsurlar:
1) Değiştirmeyi düşündüğünüz ürünü, aslına benzer şekilde ambalajlayınız.
2) Aldığınız ürünü hangi ürünle değiştireceksiniz, o ürünü de normal satıl alma prosedürü ile alınız ve ödeme şeklini "havale" olarak seçiniz. Aldığınız ürünü değiştirmek için gönderirken yeni ürünün sipariş kodunu da yazınız.
3) Değiştirilecek ürünü, yeni ürün bilgisini ve ilk satın alma faturasını birlikte gönderiniz. Değiştirilecek ürünün gönderilmesi esnasında oluşacak kargo ücreti okuyucuya, yeni ürünün okuyucuya gönderilmesi kargo ücreti YEM Kitabevi'ne aittir.
4) Değiştirme sürecinde oluşacak fark okuyucuya yapılacaksa hesabına iade edilir. Oluşan fark YEM Kitabevi içinse okuyucu farkı ödeme şekillerinden birisi ile gerçekleştirir.